Hoppa till sidans innehåll

Gebbe är bäst!

2017-08-13 18:40
24 spelare anammar kallelsen till singel-KM och när dammet lagt sig, det regnade under finalen, står han där överst på pallen - Gebbe
  • Uppdaterad: 2018-05-09 22:11

Även om 24 spelare är ett klart lyft från fjolårets bottennotering på 18 deltagare och tillika innebär fulla pooler så kan jag inte låta bli att tycka att deltagandet är lågt. Av exakt 100 licensierade medlemmar kommer alltså 24%. Är det bra kan vi ju fråga oss? Bra så tillvida att det skulle bli trångt om det kom typ 35% eller fler men sådana problem löser vi. Många tycker sig inte kunna spela singel eller tycker inte det är kul och i det senare fallet är det givetvis en smakfråga och jag kan väl hålla med om att de olika varianter av lagspel som finns kanske är roligare, men därifrån till att det inte är kul? Är det inte kul att spela boule? Allt boulespel gör man själv, man spelar singel ihop med andra och bildar ett lag. Skillnaden är att man i singel inte har någon att prata (finna tröst hos) med och att man ska behärska både läggspel, skytte, taktik och att kunna mäta för att nå framgång.


Pelle Lindroth, en spelare som gärna spelar singel.

Nåja utan övning lär ju inget av ovanstående komma av sig självt så varför inte passa på när det ges chans? Gratis är det också. Till skilland mot ex vis 13-dagssingeln, DM eller SM. Sen finns det givetvis de som inget hellre vill i sitt bouleliv än att få chansen att besegra undertecknad i en singelmatch, nu var det Monica och Bengan som drog den vinstlotten, men som har förhinder, bröllop, 40-årsdagar, gikt eller vad det nu kan vara för skäl att utebli, men de kommer säkert igen nästa år. Jag gör det iaf om jag lever och har hälsan.

Som sagt 24 spelare i 4-lagspooler, det ger sex pooler och i sin tur 8 spelare till åttondelar och fyra direkt till kvarten.
Från poolerna 1, 3, 4 och 6 gick ettorna direkt till kvarten. I pool 1 finner vi dagens enda seedade spelare, Göran G. Vi tillämpar som bekant semifinalseedning i KM och då han var den ende av fjolårets semifinalister som ställde upp fick han den platsen. I praktiken helt betydelselös ur den synvinkeln. Det bar sig dessutom inte bättre än att Monica snodde honom dirketavancemanget till kvarten. Från pool 3 går Gebbe vidare efter att i vinnarmatchen besegrat blivande finalmotståndaren Bosse E med 13-12.

En sammanbiten Göken tappar detta till trots sin seedning.

Håkan E tar den tredje kvartsfinalplatsen genom seger över namnen Håkan men med J med tämligen klara 13-5 och vårt unga hopp, Nemo, vinner pool 6 efter övertygande spel mot både Curt, 13-8 och Inger, 13-10 och tar därmed den sista kvartsfinalplatsen dirket från poolspelet. Övriga får kämpa sig igenom åttondelarna.


Håkan J en i raden av spelare som Bosse slog ut. Foto Per L.

Eva B som vann pool 2 tar sig an Curt, tvåa i pool 6, och vinner med 13-8. Håkan J, tvåa i pool 4 efter seger över Anneli med 13-10 i skilje vinner över Per L med 13-11 i en mot slutet väldigt tight match som kunde ha slutat omvänt, men Håkan lyckades till sist försvara den ledning han tidigt hade med typ 10-2. På tal om rysare, Gitten som gick vidare som pooletta i pool 5, vinner med minsta möjliga, 13-12, över tvåan från pool 2, Lennart A. I den sista åttondelen får Göken, tvåa i pool 1, ge sig mot Bosse med 13-7.


Eva B visar upp sin handled. Backspinn är A och O i detta.

Nu är vi framme vid full stege och åtta spelare kvar. Kvartsfinal 1: Monica mot Eva, 13-8, där Monica föreföll hålla i taktpinnen mest hela tiden. Kvart 2: Håkan J mot en Gebbe som nu börjar bli vän med banorna på allvar. 13-7 till Gebbe. Kvart 3: Håkan E mot Gitten. Håkan spelar på det hela taget troligen lite bättre än Gitten, jag har svårt att följa matchen och samtidigt döma skyttet, men av siffrorna att döma, 13-9, tror jag det är en riktig slutsats. Slutligen den sista kvarten, Bosse mot Nemo, 13-1. Om det var stundens allvar, den långa väntan eller bara att farbror Bosse var "stygg" mot Nemo vet jag inte, men Nemo lär komma igen en annan gång.


Nemo, här fotograferad under skyttet, fick ge sig
mot blivnade finalisten Bosse. Foto Per L.

Semifinaldags och skyttet är i full gång. Monica - Gebbe, 7-13 och Håkan E - Bosse 11-13. Så mycket uppfattade jag iaf att Håkan inte var nöjd med sin sista vända. Kulorna studsade hit och dit och efter att ha samlat på sig alla dålig nedslag i en och samma vända, fel vända dessutom. Ingen kula närmare lillen än metern och Bosse kan defilera in de två poäng han behövde för seger.


Bosse drar längsta strået mot Håkan E i semin vid ställningen 11-11.

Final Gebbe -Bosse. En i långa stunder mycket välspelad final där Bosse har någon eller ett par pinnars övertag hela tiden men där Gebbe i slutvändorna lyckas vrida sig ur greppet och vända till seger både genom fint läggspel och välplacerade skott. Nu sköt Bosse inte mycket sämre han och han fick sin revansch senare på skyttet, se separat artikel, men fick ett tråkigt nedslag på sitt sista lägg som öppnade för att Gebbe hade "hela banan" på sig för att lägga in match, och det gjorde han, 13-10. Vad som glädjer mig extra är att trots att båda finlisterna är veteraner så spelades  minsann inget "veteranspel" utan "spelet spelades" fullt ut. Bra!


Gebbe Björkman, vårt 18.e namn i singeltroféen.


2017 års klubbmästare i singel, Gebbe Björkman, glad, och tvåan Bosse Eriksson, inte lika glad.

Skribent: Johan Nilsson
Epost: This is a mailto link

LEJONKULAN PÅ FACEBOOK

Postadress:
Lejonkulan PC Linköping - Boule
Johan Nilsson, Westmangatan 42 lgh 1202
58216 Linköping

Kontakt:
Tel: 013-340 02 92, 013-20 82 77
E-post: This is a mailto link

Se all info