Hoppa till sidans innehåll

Förändringar i regleverken

24 MAR 2021 18:25
Såväl spelreglerna som tävlingsbestämmelserna har uppdaterats.
 • Uppdaterad: 24 MAR 2021 18:25

De internationella spelreglerna, för såväl Boule Petanque som precisionsskytte, är uppdaterade from 2021-01-01. Vi i DK (domarkommittén) har jobbat med den svenska översättningen och de anpassningar till svenska förhållanden, utöver de rent språkliga, som SBF anser är motiverade.

Spelreglerna är klara och fastställdes av FS den 13 februari och har kommunicerats till de nationella domarna och distriktens domaransvariga för vidare distribution till distriktsdomarna. De publiceras på SBFs hemsida i dagarna och gäller officiellt from den 15 april. Reglerna för precisionsskytte, som i Sverige är en del av tävlingsbetämmelserna för SM, kvarstår att uppdatera.

TK (tävlingskommittén) var dock först ute och publicerade redan till årsskiftet uppdaterade tävlingsbestämmelser. Dels de Allmänna men gav även ut nya för ”Inomhusmästerskap för klubblag” som ersätter Svenska Cupen Öppen.

Vad dessa förändringar till sin helhet består i tänker jag inte gå igenom här, det kan ni själva studera genom att ladda ned dom från SBFs hemsida men en ändring kan jag inte låta bli att kommentera då denna gamla fråga ”förföljt” mig som domare genom åren och det är skrivningen om ”Enhetlig klädsel”. 

Så här ser skrivningen ut i dag:

§ 3.6. Tävlingsklädsel

Vid klubbundna tävlingar ssåsom seriepslem DM, SM och Svenska Cupen ska laget bära tävlingsklädsel. Med tävlingsklädsel avses att det klädesplagg som bärs ytterst på överkroppen ska vara tydligt försedd med föreningens namn och/eller logotyp. Reklam är tillåten på dessa plagg men får inte skymma namn eller logotyp. Vid andra typer av tävlingar har arrangören möjlighet att ställa egna krav på klädsel, till exempel för att underlätta vid livesändning. Detta skall framgå av inbjudan till tävlingen.

Den observante noterar ett ”Enhetlig klädsel” inte finns längre utan har ersatts av ”Tävlingsklädsel”. Innebörden är kort och gott att så länge klubbtillhörigheten klart och tydligt framgår av tävlingsklädseln är den OK. Inget tjafs om olika nyanser av brunt, nya kontra gamla modeller av tröjor eller jackor/västar som inte är exakt likadana. Det är alltså tillåtet att spela i en röd, en blå och en vit LEJ-tröja i samma trippellag.  

CJN_190718_82.jpg

Men nu var det alltså spelreglerna det gäller och för er som vill veta ”allt” så kommer det i kväll kl 19 att hållas en frågestund om dessa på nätet. Länken dit hittar ni på SBFs hemsida. Om ni inte har möjlighet att lyssna då eller om det redan är försent när ni läser detta kommer här ett sammandrag av vad de nya reglerna innebär.

Regler som påverkar spelet

 • § 6 Lillen måste ALLTID markeras, vid utkast och då den flyttas till ny position. Givetvis även om den placeras. Inga domslut ska tas utifrån att den ”låg här” om inte ”här” är markerat. Då ligger den där den ligger.
 • § 7 Avstånd mellan ringar, linjer och lille vid utkast eller placering av lille. De nya måtten är:
Avstånd mellan Minst, meter och kommentar
Ring och linje, död som levande 0
Ring och ring i annan match 1.5 
Ring och lille i annan match 1.5
Ring och hinder 1.0, med hinder avses vägg ed högre än 25 cm
Lille och banans bortre kortlinje 0.5
Lille och banans övriga linjer, döda som levadnde 0 det räcker således att lillen ligger på banan om andra mått är OK
Lille och hinder 0.5, med hinder avses träd, parkbänk ed.
Lille och lille i annan match  1.5
 • § 33 Definition av en omgång. Den första omgången startar när lillen släpps, sedan gäller att pågående omgång slutar när det sist spelade klotet stannat och då påbörjas nästa omgång. Det finns således ingen tid mellan omgångar.
 • § 33 Tidsfristen för sen ankomst är numera 30 minuter, mot tidigare 60.
 • 36 Påföljd för HELA laget enligt § 35 om man placerar lillen en andra gång under samma match.

CJN_040712_0641.jpg
Inte godkända avstånd mellan lillar.

Regel som tagits bort, varför den svenska anpassning utgår och summan av det hela blir oförändad.

Det finns numera inget internationellt förbud mot att fukta klot eller trasa.

Regler som förtydligats

 • § 6 Flyttbar ring omnämns som ”fabrikstillverkad” och behöver inte vara stämplad ”godkänd” men den måste ha korrekta mått. Däremot ska en ihopfällbar ring vara stämplad med godkännande av FIPJP.
 • §27 Det räcker med att någon i laget plockar upp ett (1) av lagets klot innan de övriga spelats för att de ska annulleras.
 • § 6 Förtydligande om funktionsnedsättning i fötter/ben som möjliggör att man kan få stå med enbart en fot i ringen eller ta stöd mot rullator, med käpp ed. Däremot är det inte tillåtet att lyfta fötterna under kastet, oavsett om de står i ringen eller utanför. All placering av fot eller käpp ska ske bakom den fot som är i ringen. Funktionsnedsättning ska dessutom vara kronisk så om man har brutit benet får man inte stå utanför ringen med gipspaketet. Då är man skadad och ska inte tävla, gör man det ändå ska man följa reglerna.
 • § 32 Styrkt av läkare innebär att man har en diagnos som kan göra att man kan behöva upp till 15 minuters paus, exv. diabetes eller överkänslighet mot getingstick, astma od. Det innebär således inte att man måste ha en läkare på plats för att ställa denna diagnos där och då.
 • § 39 Det är förbjudet att röka under match, oavsett var man befinner sig. Det är dessutom numera förbjudet att röka på idrottsanläggningar så problemet minskar väl.
 • § 5 Olika områden definieras bättre. Spelområde är det område man spelar på, dvs oftast en bana. Banområdet är området med spelområden, ett eller flera, och tävlingsområdet är hela området som en tävling tar i anspråk. På spelområdet/banan ska bara det lag som spelar vara och om motståndarna är där så finns det reglerat var de får stå. Tävlingsområdet är det område man som spelare inte får lämna under match med mindre än att be domaren om lov och tävlingsområdet är hela området, inkl toaletter och sekretariat, där man som spelare inte får uppträda berusad.
 • § 2 Vem som är Minor respektive Yngre junior har lyfta ut ur spelreglerna och återfinns i de Allmänna tävlingsbestämmelserna.

Övriga ändringar

Några meningar har flyttats från en paragraf till en annan utan att i sak ha ändrats.

Domare omnämns numera i plural, en domare, i stället för som tidigare, domaren.

Slutligen har några rubriker översatts mer korrekt.

Hoppas dennna korta genomgång gör att det klarnar något. De nya reglerna kommer som sagt att finnas för nedladdning på förbundets hemsida och även om vi kanske inte under rådande panedmi bjuder in till en ”regelfest” så svarar jag gärna på eventuella frågor, både live och per mail.

Skribent: Johan Nilsson
Epost: This is a mailto link

LINKÖPINGS BOULESERIE

Dags att anmäla ditt lag till Linköpings Bouleserie. I år en variant på grund av pandemin.

Anmälan här

LEJONKULAN PC

är medlem i Linköpings Idrottsförbund, Östsvenska Bouleförbundet och Svenska Bouleförbundet.

 

VI ANVÄNDER KLÄDER FRÅN

 

TACK TILL

 

Mer info om våra klubbkläder här

Postadress:
Lejonkulan PC Linköping - Boule
Johan Nilsson, Westmansgatan 42, lgh 1202
58216 Linköping

Kontakt:
Tel: 0705578277
E-post: ordforande@lejonkula...

Se all info